скоро:

    follow me on Twitter

    вторник, ноември 15, 2005

    Depresivno vreme

    Sedam zaludno doma, deneska sum off i cekam da pomine ova dozdolivo vreme koi me depresira. Veke dva dena samo vrne i ne sum videl sonce. A i cekam da mi dojde inspiracija ili potik za da napravam nesto a i toa ne biduva. Vrne dozd i samo vrne. Duva veter. Me boli grb. Nastinat sum. Mrazam esen i zima. Sakam leto. Od tolku sto me depresira vremevo me mrzi da otidam do najbliskiot grocery store za da si kupam nekoi grckalici. Planiram da ostanam doma do utre koga treba da otidam pak da rabotam. Rabotata mi e da se predoziram so kafein i da sluzam kafe. Priznavam kafeinov zavisnik sum. Zanaet mi e toa, pravam kafe. Dali ste za edno Venti Non-fat non-foam Latte? Mojot omilen pijalok by the way. Se cudev da li da pustam nekoja od moite zapiski od uraganive letovo... Ama ajde ko ke stanam po aktiven.

    "Japonski minirobot sonda ne proraboti posle odeluvanjeto od stanicata kraj asterioidot Itokava. Aparatot Minerva so razmeri 10 na 12 sm trebase da sleta na asteroidot i da se dvizi po nego so podskoci no prestana da raboti posle razdeluvanje od sondata Hajabusa. "

    Ne znam zosto ama ovaa vest koja ja procitav na ovoj sajt me natera da se pocuvstvuvam deka sum se razbudil posle triesetina godini.

    Deneska se obiduvav da razmisluvam na tema: "Kolku eden Makedonec/Bugarin/Srbin/Bilo kakov moze da si go zadrzi nacionalniot identitet vo sebe koga zivee vo stranstvo i od koi faktori zavisi toa?". Se zamisliv na ovaa tema koga go cuv sinoka Slavi Trifunov na edna bugarska televizja vo Chicago kako veli
    "Gord sum sto sum Bugarin",

    a od tuka se dodava edna moja prijatelka bugarka:

    "I jas da pravam tolku pari na mesec i jas ke sum gorda sto sum bugarka..."

    I uste se zamarav so e-mailot koj go dobiv denes:

    |-----Original Message-----
    |From: Orange-BG Ltd., Office Sofia
    |To: Undisclosed-Recipient
    |Date: Nov 14, 2005 3:46 PM
    |Subject: US Consulate news

    |Няма никакви ограничения по отношение курса на обучение, няма квота и за броя на повторно участващите в програмата.
    |Поради очакването, че в програмата за 2006 ще участват около 15 000 студенти (за сравнение през 2005 са били 11 000), от Консулството на САЩ изразиха загриженост от късното записване в програмата и вероятността късно записалите се да не могат да бъдат обслужени от Консулски отдел.

    15 000 studenti od BG vo USA narednata godina?

    3 коментари:

    Анонимен рече...

    15 000 бугарски студенти во Work and Travel

    Vesna рече...

    Sekoj stranec vo druga zemja ima izbor kolku i sto ke zadrzi od svojot nacionalen identitet. Zavisi od licnosta. Zavisi od okolinata vo koja zivee (komsiite). Mesta kako Chicago se polesni skoro za sekoj stranec da go zadrzi nacionalniot identite, tradiciite itn. podolgo, bidejki ima mnogu imigranti, ima organizacii od nacionalen karakter.
    Pozdrav i 'stay warm' ili dojdi na kafe vo Phoenix. Uste pravam tursko, i vrtam solja.

    Анонимен рече...

    Kako Amerika nema druga ama za zal nekoi od nas nikogas nema da ja vidat.Mozebi i ne e tolku strasno toa ,vazno oni se iznagledaa na nas