скоро:

  follow me on Twitter

  среда, јули 19, 2006

  Религијата, Горан Брегович и метрото

  Религијата и нејзината важност

  Зошто треба да се важни религиозните верувања на двајца во една врска? Муслиман и христијанка? Протестант и православна? Будист и католик? Важно ли е ако двајцата планираат некаква иднина едниот од нив да си го провери начинот на верувањето за да можат заедно да функционираат како едника?

  Зошто? Зошто да не се живее со различности? Така е поинтересно.

  Пред некој ден разговарав со еден протестат кој цела вечер ме убедуваше дека начинот на кој верувам во Господ е грешен. Црквата преставувала само зграда а бакнувањето на икони глупости. Слушањето на било каква музика освен црковната е грев. Тој верува дека Бог ја создал земјата а заедно и Адам и Ева. Верува и во Ное и неговата арка.

  Ма, give me a break man. Тоа се само приказни. Се навреди за тоа и ми кажа дека тој ова го правел затоа што неговиот начин на верување го тера да го шири зборот на Бога.

  Ми рече дека пред да умрам ќе си го видам цел животот и дека ќе одам во пеколот. Ако постои таков, де.

  Горан Брегович во Чикаго

  Мислам дека нема добра комуникација меѓу имиграцијата во Чикаго. Дури и ниту помеѓу балканската емиграција. Знам барем, дека нема добра комуникација меѓу Срби и Македонци. Во моментот кога дознав дека Горан Брегович заедно со неговиот оркестар со чудно име свири во Милениум пар беше петнаесетина минути од ко е почнал. Откажав се со имав и го фатив првиот автобус до центарот до Чикаго. Кога се приближував до местото каде што свири не можев а да не се насладувам на оние фолк елементи кои ги има балканската фолк музика. Звукот на трубата е неверојатно весел и распололжив. Се почувствував дека сум на балканите.

  Пиво, труба, ора, српски и македонски знамиња. Уште скара фалеше. И другар ми Аце со тарабуката.

  Метро... забрави... Подобро да одиш пешки.

  Пред околу некој ден разбрав дека излегол од релсите еден од возовите на “плавата линија“ во Чикаго и тоа додека бил во центарот на градот. Луѓето биле заклештени на одредено време таму и после биле евакуирани. Имало повредени и околу 150 биле однесени во болница. Тоа се случило околу 17:40 часот а јас бев во центарот на градот во тоа време и околу околу шест часот фатив друго метро. Што ако сум решил да се качам на истиот тој воз дваесет минути порано? Scary.

  1 коментар:

  GoodBytes рече...

  Ова ме потсети на едни Јаховини сведоци кои беа премногу упорни.