скоро:

    follow me on Twitter

    понеделник, јуни 12, 2006

    Español

    Ептен се ќефам. Моби ме фали по блогосферата. Јас сум еден од најдобрите блогери? Можеби... Интересно... Фала Моби. Абе велат фалбата била р`ѓа?

    Откато некако (читај едвај) успеав да излезам од мојот депресирачко-радосниот период во кој што не можев да си ги одредам чувствата и на моменти се радував а во други моменти тагував - сега сум здрав и почнав да функционирам како битие. Времените депресии ми се најтешки кои веројатно ѓи фаќаат сите (или само мене). Бев во процес на сменување и барање на подобро платени работи за да можам да станам малку повеќе долари на мојата банкова сметка, Почнав да работам во еден италијански ресторант.

    Некој за паста алла бутера? Калимари фрити? Лингвини? Витело Сасси? Знам. И јас некогаш немам појма. Немам врска ни какви се ни што се јадењата и ги гледам како нешто што никогаш не сум го видел во животот. Се чудев 10 минути кога ми кажаа дека има десет видови на шпагети. Всушност не се шпагети, шпагетите се само еден вид на италијанска паста. Се е до изгледот, а не до вкусот - барем така јас мислам.

    Во ресторанот работам две функции. Едната ми е assistant floor manager, а другата ми е келнер. Асистант флор менаџер? И јас дури не си ги знам сите функции кои што треба да правам, само знам дека она што го правам во моментот е што изигравам шеф и одговарам на телефон. Работата е што ме плаќаат убаво. Инаку не би ја работел работата. Досадно е. Особено кога нема живо пиле да влезе во ресторантот. Да се биде шеф и не било толку тешко особено кога си шеф во ресторант во кој што 80% од луѓето кои работат се мексиканци на кој англискиот и е горе долу никаков. Слушаат. Не се жалат. Работат што ќе им кажеш, иако знаат некои работи подобро од мене. Јас сум секогаш фин со нив и се правам пријателства и ми се допаѓа што многу ретко има проблеми со нив.

    "Soyo еn mejor" - ми рече едно 14 годишно мексиканче кое работи во кујната и дошол во Америка пред 2 месеца. Не знае грам да откачи англиски. Тоа значело „Ти си најдобар“. Заслугата ја добив откато му дозволив да си земе џус од ананас кој е само за муштерии.

    Почнав да учам и Шпански и се покајав зошто сум го менел каналот на латино-американските серии во Македонија. Се зезам.

    А да почнав и да дегустирам италијански вина. Една од вечерите од дегустација ми премина на сериозно пиење.

    Адиос Амигос. Несесито ир а трабахар. А?

    2 коментари:

    Анонимен рече...

    Bravo Bobi! Sekoja cest za novoto rabotno mesto. I koga si online na gmail pisi mi ;) Pozdrav od Kumanovo.

    Фројд. рече...

    Ај со среќа! Со лесно...