скоро:

    follow me on Twitter

    петок, јули 21, 2006

    За мене, Бугарите и Македонците

    *Мое видување после постот на .Анти.

    Секогаш спорот меѓу Македонија и Бугарија сум го наоѓал за банален, нешто за кое никогаш не вреди да се расправа. Додека учев четири години во Бугарија сум чул и сум дискутирал на тоа прашање најмалку милион пати и никогаш не дојдов до одговор кој може да ме доближи или да ме убеди во вистината на една или друга страна. Мојата потполна незаинтересираност се зголеми со одминување на времето кое го поминувавав таму. И сеа као демек сум се бугаризирал а? Разликите меѓу нас новодојдените студенти во Бугарија со Бугарите беа големи не само заради начинот на кој се однесуваме, зборуваме, мислиме туку и за начинот на кој што го движиме секојдевието. Одењето и живеењето на еден студент во Бугарија е преживување на културен шок. Се сметавме себе си за странци и не сметаа за странци.

    Кога дојдов ги сметав Бугарите за странци поради тоа што насекаде имаат место каде што се продава евтино еспресо измешано со вода за триесет стотинки и заради фактот што луѓето толку многу го пиеа. На улица, на автобуска станица, во болница, пред факултет, во канцеларија, во банка, пред хотел. Пиењето на `длго кафе с сметана` не би беше познато мене. И не само тоа, наплаќањето на веце по педесет стотинки, возењето во трамвај, метро, продавање на турбо фолк ЦД-а на места на кои никогаш нема да помислиш дека се продаваат, баничка со боза, правењето „на здравје“ на секои пет минути, начинот на облекување, смешни зборови на кои потајно се потсмеваш со твоите пријатели до ден денеска, секс шопови, геј клубови и демек Бугарки со слободни сексуални размисувања. Демек, Бугарија била земјата во која си ги остварува секој Македонец своите сексуални мечти. Македонските адолесценти се хероји во очите на своите другари од Македонија кои не ја имале таа среќа да ја учат во Бугарија. Во Бугарија е се полесно, во Бугарија е се поефтино. Илиенци е првата трговска дистанца на македонскиот шопер, бугарските стриптиз клубови и проститутки се една од дестинациите во бурните емоции на Македонците. За еден Македонец за спие со Бугарка е гордост, Македонките за Бугарите се палави и малку недофатливи. Ако една Македонка спие или оди со Бугарин е срам за уши на некои луѓе. За еден Бугарин да оди со Македонка е знак за двоумливост и непознатост за неговите родители. Ако еден Македонец донесе Бугарка во Македонија таа е секогаш тема на разговор на роднините и озлобените комшии. Ние, самите помеѓу себе си ги стваравме тие разлики и тоа многу често го правевме намерно. Бев наоѓан како странец помеѓу Бугарите затоа што слушам музика кој не е позната за нив, книгите кои ги читав, ајварот кој го јадев и тоа што уживав некои привилегии кои тие не можеа. Бев наоѓан странец заради тоа што викав „ако“. Многу од нив ја сметаа Македонија за многу понапредна земја заради која си полнеа гради многу Македонци или пак заостаната земја со народ на кој што му е испран мозокот од Тито. Тие не веруваа дека за времето на Тито моите живееле убаво и изградиле свои домови и кариери, за разлика од нив кои ги немале тие привилегии за времето на Тодор Живков.

    Спорот и фрустрациите од него не беа само потикнувани од цимерот, комшиката од соседната соба туку и од професорите кои најчесто даваа кратки но многу смислови коментари, прашања или реплики. Многу ретко имаше некој кој ќе ја подржи гледната точка на 18 годишно момче кое за прв пат излегува од дома и со ентузијазам го учи тоа на што се запишал или препишува на испити затоа што неговите родители доктори го испратиле да учи Медицина во Варна затоа што во Бугарија повеќе се наблегало на практиката. Да, може е точно. Точно е дека постои дискриминација на Бугарите во Македонија. Постои и дискриминација на Македонците во Бугарија. Се слушаше дека една Македонка не ја примиле во еден Бургаски ресторант на работа затоа што била од Македонија и затоа што зборела многу смешно. Еден мој пријател Бугарин бил исвиркан од Македонци во една скопска бурекџилница.

    Според мене еден интелигентен човек никогаш нема го потикне тоа прашање затоа што ствара разлики меѓу луѓето и става бариери меѓу нив. Сега, далеку од местото каде што се создава тој спор за тоа дали си Бугарин или Македонец не е важно. Со Бугарите работиш, со нив се дружиш, одиш во Бугарски продавници, јадеш, пиеш кафе, живееш со нив или создаваш семејство со нив. Јас делам секојдневие со Бугари и ги чувствувам блиски како мојот Македонски народ. Начинот на кој што зборувам Бугарски е како на Бугарин роден во Бугарија и мојата цимерка особено кога ќе голтне неколку чашки со алкохол почнува да ме бакнува и ми вели дека ќе ме памети цел живот.

    Јас ги сакам Бугарите и Бугарија заради тоа што ми го дадоа образованието, ме стегнаа како личност и ме научија да размислувам. Ги сакам заради тоа што создадов пријателства кои ги паметам цел живот и девојки со кои што сум поминувал неверојатно. Ги сакам заради комшиката од преку врата која ми идеше на македонско кафе, за колегата кој идеше кај мене да зема протоколи. Заради цимерот кој си ги миеше чорапите во судоперот и за милин мали ситници. Ја сакам Бугарија и ги сакам Бугарите.

    Јас ги сакам различностите, тие не треба да не разделуваат.

    Бобан

    31 коментар:

    Фројд. рече...

    Само така, напред!

    Анонимен рече...

    Bravo Boban, mnogu ubavo kazhano! bash se raduvam shto lugeto kako tebe ne se od izumren vid....razlicnostite ne pravat toa shto sme...Pozdrav!

    Анонимен рече...

    od site postovi..ovoj ti bese najglup!
    si mozel da odberes nesto podobro.

    Бобан рече...

    Постот е реакција на постот на .анти. Извини што те разочарав.

    Стойчо рече...

    Имаме бъдеще! :-)

    Анонимен рече...

    Бобане , интересно ми е, що мислеше за българите, преди да дойдеш да учиш в България?

    Комитата рече...

    Има надежда за Македония, щом има такива личности като Бобан. Винаги много се радвам да видя независима и обективна мисъл в Македония. Поздрави и не ни забравяй на балканите, имаме нужда от тебе!

    Анонимен рече...

    Тъй като Комитата не е успял да избегне неприятното покровителствено отношение към Македония, което за съжаление не е чуждо на много българи, искам да го поправя, че винаги е много приятно да срещнеш интелигентни хора, мислещи независимо и без да се ограничават в измислени от други рамки. Поздрави на Бобан и благодаря за добронамереното есе!

    Владислав

    Стойчо рече...

    Владиславе, къде го видя това покровителствено отношение? Комитата (понеже го познавам лично) е направил повече за разбирателството между българите и македонците повече, отколкото цялата ни политическа класа (и в двете страни).
    За да не замърсяваме блога на Бобан - ако искаш да се преместим на блога на Комитата?

    Анонимен рече...

    ti si be brate bugarin i mislam da si odis tamu i da si ostanes zasekogas

    Анонимен рече...

    MNogu mi e zal sto taka mislis, SRAMOTA

    Бобан рече...

    izvini Aleksandar Makedonski. Vo tvoite oci ja zasramiv makedonskata nacija.

    Анонимен рече...

    Ne si ja zasramil Makedonskata Nacija, tuku sam sebe si se ..... Nemam nisto protiv bugarite no imam protiv bugaromani i srbomani, jas imam bugarski rodnini i bg poteklo pa ne sum kako-kolku tebe blgarin-vulgarin,sigurno i pasos imas bg,pa posle edin narod dve drzavi da taka e toa se slozuvam ama makedonski narod.Treba da citas povecku istorija, ne onaa socijalisticka istorija sto vo skolo ne ucele

    Бобан рече...

    Aleksandar Makedonski, jas ne sum bugaroman nitu srboman i jas ne vrsam nikakva pro bugarska propaganda tuku ona sto go pisuvam e iskustvo i moe viduvanje. Bugarski pasos nemam. A kakva istorija ti sakas jas da citam?

    Анонимен рече...

    pa MAKEDONSKA onaa sto vo skolo ne se uci, jas sum ja procital i bugarskata i sto da ti kazam,razocaruvanje tie kopuci imaat istorija i jazik zaradi nas MAKEDONCITE i pak ne im e dosta,nema toa e toa tatar si e tatar, IZVINI odnapred pogresnosto te razbrav a da te prasam neto znaes li kako go dobile imeto Bulgarite-Vulgarnite???I od kogo go dobile

    Анонимен рече...

    Na primer sigurno si cul za Ilijada i Odiseja, napisamna od HOMER, epa toj sto neznae ke rece toj e grk a vsusnost ne e, Homer e Makedonec koj tvorel na Makedonski jazik, ama retko koj toa go znae zasto so teorijata od pozad karpatite toa ne se uci tuku razumni luge sfakaat sto i kako a za homer nema da veruvas znam ama ako pobaras ke se uveris vo vistinata

    Анонимен рече...

    komentarov ti go objavija i vo shpic. taka kolku da znaesh. ako sakash da im barash milion dolari

    Бобан рече...

    @ Александар Македонски
    Хомер - Македонец??? give me a brеак Man! Творел на македонски јазик? која сторија си ја читал? А ти од кај знаеш дека Македонската историја што си ја учел во училиште е точна?

    @ Anonymous
    Знам дека го објавија. Нема да им барам пари затоа што сајтот ми е лицензиран по лиценца која дозволува репродукција на моите текстови се додека се споменува авторот. А и бесплатен дневен весник одамна и требаше на Македонија.

    Фројд. рече...

    Да бе, Хомер бил Македонец... благовремено имаше еден блогер, мислам дека беше macedoniancivilization кој тврдеше дека Исус Христос бил Македонец... Што јазик збориш? У која група на јазици припаѓа? Какви обичаи тераш? Све ти е тоа словенско. Може, ОК,
    мелези да сме, ко и сите други што се...

    Чоек, кој моронизам! Све е македонско! Ги надминавме и Србиве, и Грциве, и Бугариве со тезиве...

    Анонимен рече...

    abe coek ti si moron za koj moronizam ti zboruvas

    Анонимен рече...

    nema muabet so bugarista kako vas

    Анонимен рече...

    aleksandar makedonski,aj fani si go bukefal i da te nema.

    anaveno рече...

    slucajno naletav..
    koga gledam..
    ABDAL..BAJKOBIOGRAF..
    Covek em mesanec..em Bilmez..
    DA NE TI DISI GLAVATA SLUCAJNO?..KOJ TVRDEL DEKA ISUS E MAKEDONEC?..TI BIDI SI PAN-SLOVENIST..I TATARO-MONGOLJUBEC..
    I NE TRESI GLUPOSTI KOGA NE SI KADAREN..

    Анонимен рече...

    emma a da go javnes ti Bukefal ne bi bilo loso, malce da poskokas na nego...Pa da te snema od ubaini:))))))hahahahaha...

    Анонимен рече...

    Mа баш сте прости бога ми.
    Па защо се делите бре.
    па ми смо овде на овои землиу два дана. ма защо се делите бре, ма како сте прости.
    па иа сам бугарин и що
    ма немамо времени за нища, колико че да живите та се делите.
    ма вси смо иедно

    Анонимен рече...

    а како "бугарин по производ" ли студира или како македонец????

    Бобан рече...

    како македонец. всушност има ли врска?

    Анонимен рече...

    moite uvazhenija.mrazja gi tija deto se pishat bylgari za privilegii. vizh moeto mnenie, pisah edna statija
    http://msa-vardar.org/downloads/vardar-05-2006.pdf

    Анонимен рече...

    zdravo, pokazah tova ese, koeto si go napisal na edin moj prijatel ot "Vardar"- mnogo mu haresa. iska da te popitam dali bi se syglasil da go publikuva vyv vestnika? 6te pi6em, 4e ne si 4len na druzhestvoto i ne si svyrzan s nego. haresa ni, 4e misli6 po evropejski.

    Бобан рече...

    da vorce.. nqma problemi... napi6ete mi imeto i linka do saita.

    Boban
    P.S. Napisi mi edin e-mail.

    Анонимен рече...

    Много хубаво есе, но кога ли Бобан ще го разберат? За жалост простаците са много, а главите им празни!
    Хесапов