скоро:

  follow me on Twitter

  четврток, октомври 12, 2006

  За луѓето - дел 1

  Хуан седеше точно спроти мене. Хуан е латиноамериканец, мајка му е мексиканка а татко му е од Гватемала . Дојдени се пред околу дваесетина години во Америка. Никогаш не бил во Мексико, ниту пак бил во Гватемала. За земјите од кои потекнуваат неговите родители знае од нивните кажувања и кажувањата на баба му која само двапати ја видел во животот како и од културата која на Американизиран начин му е презентирана. Хуан збори со типично латиноамерикански акцент завлечувајќи на некои зборови, и се обидува да збори и да не му се личи акцентот. Обожава бачата како и такос, буритос, тортас и се друго што е латиноамериканско. Живее во соседство каде што секаде пишува на Шпански, оди во училиште каде што има најмногу латиноамериканци и се дружи со такви. Има по некој црнец и по некој бел пријател како и некои имигранти од земји за кои што не е чул. Хуан не сонува за престижен живот кога ќе се развие како личност - сака да најде мајка на своите деца, да живее блиску до семејството и да работи нешто што не изискува многу од него. Нешто како Бургер Кинг и МекДоналдс. Не мож да си дозволи образование во колеџ. Не ни сака. Сака фамилијарен живот.

  3 коментари:

  Стойчо рече...

  Бях чел някъде едно изследване за циганите в България. Там се казваше, че това поведение (подобно на Хуан) води до "възпроизводство на гетото". Единственият начин да се излезе извън тези рамки е ОБРАЗОВАНИЕТО

  Анонимен рече...

  а ти како еден од фиромците го пишуваш ова??

  Бобан рече...

  да.оти?