скоро:

  follow me on Twitter

  четврток, мај 25, 2006

  Јас, летото, бајк д драјв, ЛГБТK и моите планови

  * Сајтот ми е лицензиран под Creative Commons лиценца кое значи дека може да ги користите постовите и сликите како што сакате се додека го посочувате изворот и авторот. Можете да правите модификации а и да им дозволите на другите да го прават тоа. Се што е ваше треба да го потенцирате и да го пуштите под иста лиценца. Всушност тоа има ли важност во Македонија?


  Еј, не пишувам нешто во последно време! Чувствувам недостаток од импресии и од секојдневното гледање на едните исти работи кои сум ги видел милион пати.

  Важно е што со цимерките решивме да почнеме да ги посетуваме сите случувања во Чикаго имајќи на ум да не трошиме многу од тешко заработените пари од правење на кафе и сервирање на луѓе и се обидуваме да задржиме некој баланс на нашите бакнови сметки. Па нели ќе се јават од Македонија да им испратиме некои пари. Не, не, не штедиме ние толку многу. Јас се чувствувам како имигрант-печалбар-турист кој работи а и троши се за развитокот на Американската економија обидувајќи се горе - долу да задржи некој баланс и да го зголеми присуството на пари на бакновата сметка.

  Многу често не ми успева и само се жалaм колку пари трошам.

  Планот како да го поминам ова лето во Чикаго работејќи две работи на еднаш (обидувајќи се исто да фатам нешто од светското по фудбал) :

  Во недела на 28 ми мај ќе тркнам до Лејк Шор Драјв кое се наоѓа на околу 5 минути одење пешки од местото каде што живеам за да го видам т.н. Бајк д Драјв (возење на велосипеди) . Лејк Шор Драјв е најзафатениот пат во Чикаго движејќи се по езерото и е одличен начин да стигнеш брзо од јужниот до северниот дел. Возењето по Лејк Шоре Драјв до центарот на Чикаго е неверојатно доживување особено ноќно време. За момент Чикаго ти изгледа најосветлениот град во светот. На 28 ми мај целиот пат ќе биде затворен за неколку часа за да се потикне свеста на луѓето да користат повеќе велосипеди отколку автомобили, како и протест против претерано загадениот воздух. Не се диши тука некогаш, искрено.

  На 2 Јуни веќе сум решил да отидам на Чикаго Госпел Мјузик Фестивал кој одава почит на старата и новокомпонираната госпел музика со над 40 изведби. Една можност да се види такво нешто.

  До 24 Јуни ако не мигрирам од Чикаго времено, може да видам некои изложби и некои други тракатанци додека не почне светски познатиот Прајд Фест и Геј парејд Чикаго. Фактот дека живеам веднаш до почетокот на т.н. Геј Таун или Бојс Таун каде што може да се види слободниот дух и успешноста на ЛГБТ заедницата во Чикаго. Ова е делот од Чикаго каде што се рушат сите социјално прифатливи норми. Тука е цутот на истополовите врски, тука се еден куп геј барови. Сосема нормално е да видиш вљубени истополови двојки како се водат за раце, разменуваат бакнежи. Тука погледите меѓу мажите и жените се со друг карактер. Наредниот ден почнува геј парадата во Чикаго (може Массо ќе има свои учесници) и тоа почнува од моето мало. Да видиш истополова двојка тука е исто како да си купуваш кафе наутро. Повеќето хомофоби мигрираат од моето мало додека се случува тоа. Јас може да излезам да направам некоја слика со дигиталниот апарат. Геј парада не се гледа многу пати. Ха.

  После тоа, може го видам Филмскиот фестивал на Чикаго, после т.н. Водно и воздушно шоу, а и нема да го испуштам и Џез Фестивалот.

  I am booked for the whole summer. Ќе успеам ли да излезам од Чикаго?

  2 коментари:

  aleks рече...

  I might got things wrong, but the link you have given in your post is for BY-ND - Attribution-Non derivatives license, and the one you are describing, is BY-SA - Attribution-Share Alike.

  All the best and good luck :-)

  Бобан рече...

  Фала што ми потенцира. Сум го ставил грешниот линк.