скоро:

    follow me on Twitter

    понеделник, јануари 02, 2006

    Jasmi

    Na Jasmi i skisna veke da bara nova rabota. Ne moze veke da izdrzi. I go prokolnuvase denot koga dojde vo Amerika. 23 Maj 1990 kako begalka od Iraq. Ne znae da pisuvase i ja prokolnuvase majka i zosto ne ja naterala da odi na uciliste koga se vratila prviot den placejki od uciliste. Ne znae da pisuva, ne znae da cita, ne znae ni da smeta. Imase sreka sto menadzerot na mestoto kade sto raboti i pokaza kako da si go napise imeto. I si go pisuva kako nekoe prvo odelence duri i poloso. Jasmi ne se srami od toa sto e. Jasmi ne se srami od toa sto sega vo momentot raboti kako otservirac na masi vo eden amerikanski restorant. Taa ne se srami sto ne zema baksizi i sto pravi pomalku od 10.000$ godisni. Ne se srami i sto ima tipicen arabski akcent. Ne se srami i sto nema kola. Ne se srami i sto ne e otisla na restorant vo poslednite pet godini. Ne se srami sto sekoj den za da dojde na rabota mora da ja fati plavata linija i da patuva 45 minuti. Ne se srami sto gi sobira ostatocite na hranata od ko ke se servira vecerata vo restoranot vo koj sto ke raboti.

    Jasmi bese vljubena. I toa pred da dojde vo Amerika. Nejzinite ja verija za eden Irakcanec koj zagina vo 1989. Duri i sega vozdivnuva na toa. Taa e uste devica i ne planira da ja izgubi devstvenosta veli - jas takva ke si umram. Jasmi moze da pee. I ubavo pee.
    Ponekogas se razocaruva od zivotot i ne i se zivee poveke. Nema prijateli, nema nikoj sama e na svetot. Ostaruva. Veke e vo 50-tata godina i pocnuva da si go zaborava semejstvoto, majka i tatko i. Ne znae ni dali se zivi sega. Izgubija kontakt. Jasmi saka da otide vo Iraq i da si go pobara semejstvoto no znae deka sega e los period za toa. Jasmi go mrazi George Bush iako i ne ja razbira celata vojna.
    Jasmi se izraduva koga i rekov deka ke ja stavam na Internet iako ne znae sto e toa. Jasmi mi dade da jas slikam.
    No Jasmi posle se e Amerikanski graganin. Zarem toa ne e cel na 90% od Makedonskoto naselenie?

    2 коментари:

    Анонимен рече...

    No Jasmi posle se e Amerikanski graganin. Zarem toa ne e cel na 90% od Makedonskoto naselenie?

    Спик фор јурселф. Не ми е мене, а и знам многу луѓе кои исто така не би ја менувале Македонија за ништо живо.

    Будна Правда рече...

    кулирај брат ти таму , мене исто така овде ми е океј.Тебе те понела славата америчка