скоро:

  follow me on Twitter

  четврток, април 21, 2005

  Софија - Расте но не старее

  Не знам колку сте запознаени но Бугарите тука ја викаат Софија град на шопите. Една моја пријатка Бугарка неќни ми рече “Ќе одиш утре до Шопето?“ и јас потоа „Каде?“ и она ми вели “Па во Софија“.


  Кај нас поимот шоп значи нешто друго или барем така е во Штип. Шоп - значи сељак, не убаво облечен, не избричен, прост, глуп иако етимологичното значење на зборот би можело да биде нешто друго. Не знам точно што е точното Македонско значење на поимот Шопи но сигурно е слично со онаа престава која што ја имаат Бугарите за нивните Шопи. Бугарите за Шопи ги сметаат оние кои што живеат во регионот на Софија и Дупница. Една генерализација за нив гласи дека се упорни, многу конзервативни а и големи патриоти.Тие се верни на традицијата. Иако современиот Шоп во Бугарија можеш да го видиш како практичен реалист, облечен по последна мода, да пишува блог, да сурфа на Интернет сепак тој длабоко во душата нема да ги земе тие нешта безрезервно. Тој вечно ќе се сомнева во прогресот како и кон вестернизацијата. Сите овие пати кога сум бил во Софија не сум забележал присуство на вакво нешто па затоа можам да го сведам на тоа дека секоја генерализација е погрешна. Софија денеска може да се каже дека е една вистинска метропола, особено развивајќи се по паѓањето на комунизмот. Илијадници бутици, ресторанти. Луксузни коли како БМВ, Мерцедеси ги препрокриваат уште видливите Лади и Москвичи. Животот е напорен и многу динамичен и ако ретко одите во Софија неколку патувања со трамвај, метро или пак автобус ќе ви делуваат изморувачки. Не дај боже да наидете на некое такси и да ве ољупи бааги пари. Ако ве приметат дека сте странец отидовте може да ви земат и 10 евра за 5 километри. Претседател na Бугарија е Георги Парванов избран во 2001 година. Клик на сликата за поголемо.


  Ми остави впечаток тоа што во центарот се наоѓаат сите поглеми државни иснтитуции. Претседателот, министерскиот совет, народното собрание, министертство за образование, на 2 минути е министерство на земјоделието и уште еден куп наоколу. Кликнете на сликите за поголемо.


  Министерство на Образованието

  Народното Собрание  Светицата по која Софија го добила името

  И уште една слика за овој пост поглед од народното собрание кон статуата на Света Софија и ЦУМ-от.

  4 коментари:

  Nuanda рече...

  Шопови кај нас ги викаат луѓето кои живеат во источна Македонија, Крива Паланка и селата околу градот. И, имаш право дека поимувањето на зборов е грдо. Шопите важат за тврдоглави и рурални луѓе.

  Патем, Со среќа во УСА

  Стойчо рече...

  Здравей Бобане, ще имаш ли нещо против да копирам (и бугаризирам;-) разказа ти за София и/или Пловдив на моя блог? Много симпатично си го написал, а и гледната точка на човек, неотрасъл в София, е невероятно интересна:-)

  Стойчо рече...

  За шопите (и аз съм от тях): един шоп отишъл в зоологическата градина, видял жирафа и рекъл: Те такова животно - нема!
  Друго: от Витоша по-високо - нема, от Искъро по-глибоко - нема и то София по-големо - нема!

  С поздрави от София:-)

  Анонимен рече...

  SSopite se grupaccija, ko juruccite - i dvete grupi od placckovica. E sega toa ssto zborot se ima dobieno drugo zznaccenje.....